Studenten OV vakantie

Is je studenten OV geldig in de vakantie en kan je gratis reizen in de vakantie? En hoe zit het met je studenten OV-chipkaart tijdens de feestdagen?

Studenten OV-chipkaart vakantie

Kan je in de vakantie gratis reizen met je studenten OV-chipkaart? In de vakantie wil je natuurlijk naar festivals toe of lekker kunnen treinen door Nederland om je zuurverdiende vakantie te vieren. Wie weet wil je wel met de trein of met ander openbaar vervoer op vakantie. In dat geval is het erg mooi als je gratis kunt reizen met het OV. Of je gratis kunt reizen met het openbaar vervoer hangt van jouw situatie af. Of je gratis kunt reizen met je OV studentenkaart in de vakantie ligt namelijk aan het abonnement dat je gebruikt. Heb je een weekabonnent of een weekendabonnement?

studenten OV vakantie

OV-chipkaart kalender

Wil je snel erachter komen of je studenten OV-chipkaart geldig is? Kijk dan op de OV-chipkaart kalender voor een overzichtelijk overzicht.

Wanneer is het vakantie voor de studenten OV-chipkaart?

Voor de studenten OV-chipkaart valt de vakantie tussen 16 juli om 4.00 uur en 16 augustus 4.00 uur. Je zou ook de feestdagen die hieronder zijn genoemd als vakantie kunnen beschouwen.

Studenten week OV-chipkaart vakantie

Heb je een weekabonnement, dan kan je niet gratis reizen in de vakantie met je week OV studentenkaart. Je zult bij treinreizen moeten reizen met 40% korting en bij gebruik van stads- en streekvervoer moeten reizen met 34% korting. Dit kan problematisch zijn als je studie tot eind juli doorgaat. Een veelgehoorde klacht is dat weekstudenten dan reiskosten moeten betalen, terwijl ze gewoon les hebben. Dit kan natuurlijk flink in de kosten gaan lopen. Houd hier rekening mee voordat je op reis gaat, zodat je niet op het allerlaatste moment nog je OV-chipkaart moet opladen en de trein mist.

Studenten weekend OV-chipkaart vakantie

Studenten met een weekend OV kunnen wel gratis reizen in de vakantie, in tegenstelling tot studenten met een week OV-chipkaart. Dit geldt echter alleen in de weekenden. Je hoeft dus alleen saldo op je OV-chipkaart te zetten ials je doordeweeks gaat reizen met je weekend OV.

Studenten OV-chipkaart feestdagen

Naast de vakanties kennen we ook de feestdagen, waarin aparte regels gelden voor het gebruik van je OV-chipkaart. Hoe de regels verschillen voor week en weekend OV studentenkaart lees je hieronder.

Studenten week OV-chipkaart feestdagen

Studenten met een weekabonnement op hun OV-chipkaart kunnen tijdens de feestdagen niet gratis reizen en zullen slechts met 40% korting kunnen reizen. Dit zorgt vaak voor verwarring, omdat de feestdagen gewoon doordeweeks vallen, waardoor je al gauw vergeet dat je ineens moet betalen voor je reis.

Studenten weekend OV-chipkaart feestdagen

Met een studenten weekend OV kan je zelfs tijdens de feestdagen gratis reizen. Je zult dus niet hoeven te betalen tijdens de feestdagen. In de zomervakantie is je weekend OV geldig, maar alleen in de weekenden, zoals normaal ook het geval is.

Wanneer zijn de feestdagen voor de studenten OV-chipkaart?

Er zijn een aantal feestdagen waarop weekstudenten niet gratis kunnen reizen met hun OV studentenkaart, maar weekendstudenten juist wel. Deze feestdagen vind je aan de rechterkant van de website.