Studenten OV-chipkaart

Een studenten OV-chipkaart is een OV-chipkaart met het studentenreisproduct dat studenten ontvangen wanneer ze recht hebben op studiefinanciering. Met de Ov studentenkaart reis je afhankelijk van het gekozen abonnement doordeweeks of in het weekend gratis met het openbaar vervoer. Of je in de vakantie en op feestdagen gratis kunt reizen met het OV is ook afhankelijk van het type abonnement dat je hebt gekozen.

studenten OV chipkaart

Soorten studenten OV-chipkaart

Er zijn twee soorten studenten OV-chipkaart: je kan een OV studentenkaart hebben met een weekabonnement of een OV studentenkaart  met een weekendabonnement. Afhankelijk van je wensen en je situatie is het verstandig om voor een week- of een weekendabonnement te gaan.

Wanneer is mijn studenten OV-chipkaart geldig?

Wanneer je studenten OV geldig is, is afhankelijk van welk abonnement je hebt gekozen. Heb je gekozen voor een week studenten OV-chipkaart, dan is je OV-chipkaart doordeweeks geldig in de zin dat je gratis kunt reizen en moet je in weekenden en in vakanties betalen voor het gebruik van het OV. Je reist wel met korting. Een weekend studenten OV-chipkaart werkt andersom. Je reist in weekenden en in de vakanties gratis, maar reist doordeweeks met korting met het OV. Is mijn studenten OV-kaart geldig in 2012?

Is mijn studenten OV-chipkaart geldig in de vakantie?

Of je in de vakantie en op feestdagen gratis kunt reizen met je studentenreisproduct, is afhankelijk van het soort abonnement dat je hebt gekozen. Heb je gekozen voor een weekendabonnement, dan reis je gratis in vakanties. Heb je echter gekozen voor een weekabonnement, dan zal je slechts met korting kunnen reizen in de vakantie. Je kunt trouwens wel wisselen van abonnement, zoals je hieronder kunt lezen.

Hoe kan ik mijn reisproduct ophalen?

Je kan je reisproduct ophalen bij bepaalde OV-chipkaart automaten. Dit doe je de eerste keer dat je je OV-chipkaart gebruikt. Je krijgt dan standaard een weekabonnement op je OV-chipkaart en een kortingsabonnement voor in het weekend. Op de website van de DUO kan je aangeven dat je in plaats van een week studenten OV-chipkaart een weekend studenten OV-chipkaart wil ontvangen. Je kan ook later van abonnement wisselen en een weekendabonnement kiezen. Wisselen van abonnementen kan je gratis twee keer per jaar doen, maar niet in de periode tussen 1 mei en 1 september. 

Hoe kan ik wisselen van soort abonnement?

Je kan wisselen tussen een studenten weekabonnement en een studenten weekendabonnement door in te loggen op de website van het DUO. Je geeft daar aan wat voor abonnement je wenst te hebben op je OV-chipkaart. Het abonnement kan vervolgens binnen vijf werkdagen worden opgehaald bij een ophaalautomaat. Je haalt het abonnement op door bij de juiste automaat de instructies te volgens die het apparaat aangeeft.

Weekabonnement studenten OV-chipkaart

Voor studenten die wekelijks heen en weer reizen tussen hun studie en hun huis, is een week OV-chipkaart meestal de verstandigste keuze. Je reist dan doordeweeks gratis en in het weekend moet je betalen voor het OV. Je reist echter nog steeds met 40% korting met de trein. Reis je met stads- en streekvervoer, dan reis je met 34% korting. Ook als je wel op kamers zit of in de stad van je opleiding woont, kan het lonen om toch voor een weekabonnement te gaan op je OV-chipkaart, als je bijvoorbeeld erg veel met de bus moet reizen doordeweeks en bijvoorbeeld niet ieder weekend naar je ouders reist. Een week studenten OV-chipkaart heeft als nadeel dat je in de vakanties, net zoals in de weekenden moet betalen voor het OV.

Weekendabonnement studenten OV-chipkaart

Een weekend studenten OV-chipkaart is handig voor studenten die op kamers wonen en lekker met de fiets naar colleges gaan. Doordeweeks maak je nagenoeg geen gebruik van het openbaar vervoer, waardoor je doordeweeks geen gratis OV nodig hebt. In het weekend reis je wel eens naar het huis van je ouders, waardoor je dan wel gratis wil kunnen reizen. Daar komt bij dat het goed uit komt dat je ook in de vakantie gratis kan reizen, terwijl dit bij een week studenten OV-chipkaart niet het geval is. Doordeweeks reis je met korting met een weekend OV studentenkaart.

Moet ik inchecken met een studenten OV-chipkaart?

Tegenwoordig moeten studenten ook inchecken met hun OV-chipkaart, niet alleen in de bus en de tram, maar ook in de trein. Na de introductie van de studenten OV-chipkaart hoefden studenten eerst nergens in te checken met hun chipkaart, vooral omdat de systemen nog niet goed werkten met aan de ene kant een gratis reisproduct, maar aan de andere kant een kortingsreisproduct. Ook bij de NS moet sinds januari 2012 altijd worden ingecheckt met de studenten OV-chipkaart.