Persoonlijke OV-chipkaart

Een persoonlijke OV-chipkaart is een OV-chipkaart die op naam staat. Wat zijn de voordelen van een persoonlijke OV-chipkaart?

Wat is een persoonlijke OV-chipkaart?

Een persoonlijke OV-chipkaart is een OV-chipkaart die op naam geregistreerd staat op een bepaalde persoon. Er staat een naam een foto op een persoonlijke OV-chipkaart. Een studenten OV-chipkaart is een persoonlijke OV-chipkaart.

Voordelen persoonlijke OV-chipkaart

Een persoonlijke OV-chipkaart heeft verschillende voordelen.

  • Zo kan je op een persoonlijke OV-chipkaart abonnementen laden. Wil je dus bijvoorbeeld een OV-jaarabonnement gebruiken, dan zal je een persoonlijke OV-chipkaart moeten nemen.
  • Bij een persoonlijke OV-chipkaart kan je verder kiezen voor automatisch opladen, zodat je saldo automatisch wordt opgeladen als het lager dan €5 euro wordt.
  • Een van de meest belangrijke voordelen van de persoonlijke OV-chipkaart is echter dat je online je saldo kunt checken. Zo kan je als je saldo te laag is voor de reis die je gaat maken alvast je OV-chipkaart van te voren opladen.
  • Voor persoonlijke OV-chipkaarten wordt een lager instaptarief gehanteerd dan voor anonieme OV-chipkaarten, waardoor je dus kunt reizen met een lager saldo.

Nadelen persoonlijke OV-chipkaart

Aan de persoonlijke OV-chipkaart zijn uiteraard ook nadelen verbonden.

  • Een van deze nadelen is het feit dat de persoonlijke OV-chipkaart echt persoonsgebonden is, waardoor alleen de persoon van wie de OV-chipkaart is met de persoonlijke OV-chipkaart kan reizen.
  • Ook kan je een persoonlijke OV-chipkaart alleen online aanvragen en niet even snel in een winkel kopen. Je zult een aantal dagen moeten wachten tot je OV-chipkaart wordt bezorgd.
  • Een persoonlijke OV-chipkaart kan je niet altijd meteen gebruiken. Vaak moet je eerst een reisproduct ophalen.
  • Je privacy wordt ook slechter gewaarborgd bij een persoonlijke OV-chipkaart, omdat je ritten worden bijgehouden. Dit gebeurt ook bij anonieme OV-chipkaarten, maar bij anonieme OV-chipkaarten is de naam van de persoon die met de chipkaart reist niet bekend.

Persoonlijke OV-chipkaart aanvragen

In tegenstelling tot een anonieme OV-chipkaart kan je een persoonlijke OV-chipkaart niet in de winkel kopen, maar moet je de chipkaart online aanvragen. Dit kan je doen via bijvoorbeeld ov-chipkaart.nl of bij een specifieke vervoerder. Je kunt bijvoorbeeld bij de NS een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen met een abonnement erop. Het voordeel is dat je dan geen kosten betaalt voor de pas zelf, terwijl dit wel het geval is als je een persoonlijke OV-chipkaart koopt zonder abonnement. Je betaalt dan namelijk €7,50 euro.

Kosten persoonlijke OV-chipkaart

De persoonlijke OV-chipkaart kost €7,50 euro als je een persoonlijke OV-chipkaart koopt zonder abonnement. Koop je een persoonlijke OV-chipkaart met abonnement bij bijvoorbeeld de NS, dan is de pas zelf vaak gratis. Je maakt met de persoonlijke OV-chipkaart ook kosten als je reist, tenzij je binnen je abonnement reist als je een studenten OV-chipkaart hebt. Hoe hoog de kosten zijn van reizen met je persoonlijke OV-chipkaart hangt af van het abonnement waarmee je reist. Je zou bijvoorbeeld met een 40% kortingsabonnement kunnen reizen of met een OV-Jaarabonnement, waardoor je voor een vast bedrag per maand of per jaar onbeperkt kunt reizen met het OV. Je moet met een persoonlijke OV-chipkaart ook een instaptarief betalen als je incheckt bij een vervoerder. Dit instaptarief wordt later met je reisberekend.

Vergeten uit te checken persoonlijke OV-chipkaart

Wat gebeurt er als je bent vergeten uit te checken met je persoonlijke OV-chipkaart? Als je vergeten bent om uit te checken, zal je het zogenaamde instaptarief verliezen. Het instaptarief is een bedrag dat standaard bij het inchecken met je OV-chipkaart door een vervoerder wordt afgeschreven. De hoogte van het bedrag verschilt per vervoerder. Je kunt het bedrag dat je hierdoor te veel hebt betaalt meestal terugvragen.

Persoonlijke OV-chipkaart kwijtgeraakt of kapot

Je bent je persoonlijke OV-chipkaart kwijtgeraakt of je persoonlijke OV-chipkaart is kapot, wat nu? Als je je OV-chipkaart bent kwijtgeraakt, kan je deze blokkeren via ov-chipkaart.nl. Je kunt ook een nieuwe OV-chipkaart aanvragen. Als je OV-chipkaart kapot is kan je ook meteen een nieuwe OV-chipkaart aanvragen via ov-chipkaart.nl.