OV-chipkaart opladen

Als je een OV-chipkaart wilt gebruiken moet je er eerst voor zorgen dat je OV-chipkaart is opgeladen. Het saldo van een OV-chipkaart kan je op een aantal manieren opladen. Hoe laad je het saldo van je OV-chipkaart op?

Hoe werkt de OV-chipkaart?

Voordat wordt ingegaan op het opladen van de OV-chipkaart, is het belangrijk om te weten hoe de OV-chipkaart eigenlijk werkt. Een OV-chipkaart is eigenlijk bijna hetzelfde als een normale chipknip op je bankpas. Je laadt de chipkaart op en je kunt hem gebruiken. Dit doe je bij een oplaadpunt. Als je wilt reizen met het OV, dan check je in met je OV-chipkaart en vervolgens kan je reizen. Steeds vaker zien we poortjes op het station, waardoor je zonder inchecken en uitchecken niet het station kunt verlaten.

Hoe kan ik mijn OV-chipkaart opladen?

Je kunt de OV-chipkaart op een aantal manieren opladen. De eerste manier is handmatig opladen bij een oplaadpunt. Je kan er ook voor kiezen om de OV-chipkaart automatisch te laten opladen. Dit kan echter alleen bij een persoonlijke OV-chipkaart en niet bij een anonieme OV-chipkaart.

Handmatig opladen OV-chipkaart

De eerste manier om je OV-chipkaart op te laden is handmatig opladen bij een oplaadpunt, zoals de gele automaten op het station. Op deze manier heb je zelf controle over hoeveel saldo je op je OV-chipkaart zet. Je bepaalt immers zelf of je je OV-chipkaart oplaadt als deze (bijna) leeg is.

Gele NS oplaadautomaat

OV-chipkaart opladen NS automaat

Je kan je OV-chipkaart bijvoorbeeld opladen bij een NS automaat. Je gaat als volgt te werk. Eerst kies je links op het touchscreen voor ‘OV-chipkaart’. Vervolgens krijg je een menu te zien en moet je je OV-chipkaart voor de OV-chipkaartlezer aan de rechter zijde van de automaat houden. Je ziet nu het saldo dat op je OV-chipkaart staat. Vervolgens kies je ervoor om het saldo van je OV-chipkaart op te laden. Kies met hoeveel euro je je chipkaart wil opladen en kies vervolgens de betalingsmethode. Meestal kan je kiezen tussen betalen met muntgeld of betalen met een bankpas. Volg vervolgens de instructies op de automaat en houd je OV-chipkaart na het betalen nogmaals voor de OV-chipkaart lezer. Je OV-chipkaart is nu opgeladen.

OV-chipkaart opladen gele oplaadautomaat

Ook bij een gele oplaadautomaat kan je het saldo van je OV-chipkaart verhogen. Ook dit gaat eenvoudig. Eerst steek je je OV-chipkaart in de kaarthouder van de automaat, die meestal ergens rechtsonder zit. Vervolgens zie je op het scherm je saldo staan en kan je kiezen voor de optie om het saldo op te laden. Nadat je hier het gewenste bedrag hebt gekozen waarmee je het saldo wil verhogen zal je meestal je pinpas in de linker kaartlezer moeten steken om vervolgens te betalen (meestal kan je slechts met een pinpas betalen). Volg de instructies op het scherm en je OV-chipkaart is opgeladen.

Waar kan ik mijn OV-chipkaart opladen?

Je kan OV-chipkaart oplaadpunten vinden op verschillende plaatsen, bijvoorbeeld op een treinstation of in de supermarkt of het postkantoor. Ook bij bijvoorbeeld de Subway kan je je OV-chipkaart tegenwoordig opladen. Op het treinstation hebben de grote NS automaten doorgaans de mogelijkheid om het saldo van je OV-chipkaart te controleren en om het saldo van de OV-chipkaart op te laden. Bij supermarkten en bij sommige postkantoren staat vaak een gele OV-chipkaart automaat, die eveneens het saldo van je OV-chipkaart kan zien en je chipkaart kan opladen. Je chipkaart laad je op door de instructies op het scherm van het oplaadpunt te volgen, waarbij je soms de keuze hebt om te betalen met je pinpas of met contant (muntgeld). Een lijst met OV-chipkaart oplaadpunten door heel Nederland kan je hier vinden.

Automatisch opladen OV-chipkaart

Automatisch opladen van je OV-chipkaart kan je doen via www.ov-chipkaart.nl. Je moet dan een account aanmaken, waarbij je kan instellen dat er maandelijks een bepaald bedrag op je OV-chipkaart wordt gestort. Je geeft hiervoor een doorlopende machtiging voor het automatisch opladen via een iDEAL betaling van €0,01. Automatisch opladen zorgt ervoor dat wanneer je saldo lager dan 5 euro wordt, er automatisch 10, 20 of 50 euro wordt overgeschreven naar de OV-chipkaart. Je kan uiteraard zelf kiezen welk bedrag je automatisch wil laten overschrijven.

Wat is het maximale saldo dat op de OV-chipkaart kan staan?

Hoeveel geld kan je maximaal op je OV-chipkaart opladen? Het maximale saldo dat je op je OV-chipkaart kunt zetten is €150 euro.

Studenten OV-chipkaart opladen

Je kunt ook een studenten OV-chipkaart opladen. Wanneer je buiten je abonnement reist met een studenten OV-chipkaart, reis je namelijk niet gratis, maar reis je met 40% korting op het normale OV-tarief als je met de trein reist en 34% korting als je reist met stads- en streekvervoer. Je moet uiteraard je OV studentenkaart wel opladen om met korting te kunnen reizen.