OV-chipkaart gebruiken

Het gebruik van een OV-chipkaart kan aan het begin ingewikkeld zijn. Je moet leren inchecken, uitchecken en het saldo van je OV-chipkaart opladen. Ook moet je OV-chipkaart voor het eerste gebruik worden geactiveerd en moet je af en toe het saldo van je OV-chipkaart checken.

Inchecken OV-chipkaart

Voordat je kunt reizen met het openbaar vervoer, zal je moeten inchecken met je OV-chipkaart. Waar dit precies kan verschilt per vervoerder, maar vaak heb je of poortjes op het station om mee in te checken of kan je in het voertuig van de vervoerder inchecken. Het is aan te raden om van te voren uit te zoeken welke manier van inchecken van toepassing is op je reis, zodat je niet voor nare verassingen komt te staan.

Uitchecken OV-chipkaart

Na een reis met het OV moet je uitchecken met je OV-chipkaart. Als je uitcheckt met je OV-chipkaart zal je het resterende saldo op je OV-chipkaart meestal op het in/uitcheck apparaat kunnen aflezen. Zo kun je zien of je je saldo moet opladen.

Vergeten uit te checken OV-chipkaart

Het kan wel eens voorkomen dat je vergeet om uit te checken met je OV-chipkaart. In dat geval is er vaak te veel saldo van je OV-chipkaart afgeschreven. Je kunt dit te veel afgeschreven saldo meestal terugvragen bij de vervoerder.

OV-chipkaart opladen

In het geval dat het saldo op je OV-chipkaart (te) laag wordt, moet je het saldo van je OV-chipkaart opladen. Heb je een te laag OV-chipkaart saldo, dan kan je namelijk niet meer inchecken, omdat er bij het inchecken altijd een instaptarief wordt afgeschreven.  Je kunt op verschillende plaatsen je OV-chipkaart opladen. 

Instaptarief OV-chipkaart

Wanneer je reist met je OV-chipkaart zal je merken dat er bij het inchecken met je OV-chipkaart een bepaald bedrag wordt afgeschreven, ook wel het instaptarief genoemd. Zodra je uitcheckt met je OV-chipkaart wordt het instaptarief met de werkelijke kosten van je reis verrekend. Het instaptarief is vaak hoger bij anonieme OV-chipkaarten dan bij persoonlijke OV-chipkaarten.

OV-chipkaart activeren

Voordat je met bepaalde OV-chipkaarten kunt reizen, zul je de OV-chipkaart vaak moeten activeren bij een activeringsautomaat. Dit geldt vooral bij persoonlijke OV-chipkaarten, waar een abonnement op kan worden geplaatst. Ook bij studenten OV-chipkaarten moet je bij het eerste gebruik bestellingen ophalen en de OV-chipkaart activeren. Ook wanneer je wisselt van abonnement zal je dit moeten doen.