OV-chipkaart activeren

Een OV-chipkaart moet je doorgaans activeren voor het eerste gebruik, bijvoorbeeld als je een abonnement hebt. Hoe moet je een OV-chipkaart activeren en waar kan je de chipkaart activeren?

OV-chipkaart activeren, bestelling ophalen

Als je een abonnement op je OV-chipkaart hebt moet je dit abonnement voor het eerste gebruik eerst ‘ophalen’ bij een OV-chipkaart automaat. Er zijn een aantal situaties waarin je je OV-chipkaart zal moeten activeren, bijvoorbeeld als je een OV studentenkaart hebt of als je een kortingsabonnement op je chipkaart wil hebben. Wanneer je niet je OV-chipkaart activeert zullen de abonnementen op de OV-chipkaart niet werken, waardoor je mogelijk niet kunt reizen of niet kunt profiteren van de kortingen waar je recht op hebt door je abonnement.

OV studentenkaart activeren

Wanneer je een OV studentenkaart krijgt omdat je bent gaan studeren, zal je deze chipkaart eerst moeten activeren. Je moet dan naar een oplaadpunt gaan (bijvoorbeeld een NS automaat of een OV-chipkaart automaat bij de supermarkt) en de instructies op het scherm volgen. Je krijgt dan het gewenste product (week of weekend) op je OV-chipkaart en een kortingsabonnement voor het moment dat je niet gratis kan reizen. Dit zal bij een weekend OV-chipkaart doordeweeks zijn en bij een week OV-chipjaart juist in het weekend en in vakanties.  Je kan trouwens gratis wisselen tussen een week of een weekend OV-chipkaart, maar dit kan wel maar maximaal twee keer per jaar.

Automatisch opladen OV-chipkaart activeren

Indien je ervoor kiest om je persoonlijke OV-chipkaart automatisch te laten opladen, moet je dit activeren bij een ophaalautomaat voor de OV-chipkaart. Ook moet je een eenmalige machtiging geven via iDEAL voor automatisch opladen. Het handige van automatisch opladen is het feit dat telkens wanneer je minder dan €5 euro op je OV-chipkaart hebt staan, er automatisch een vast bedrag wordt bijgeschreven op je OV-chipkaart. Je kan kiezen tussen €10, €20 en €50 euro.

Waar kan je je OV-chipkaart activeren?

De OV-chipkaart kan je bij ophaalpunten activeren. Redelijk veel OV-chipkaart automaten hebben tegenwoordig deze functie.