OV-chipkaart

De OV-chipkaart is een soort pasje waarmee je kunt reizen met het OV. Welke soorten OV-chipkaart kennen we en wat zijn de voordelen en nadelen van verschillende types OV-chipkaart? Waar koop je de verschillende OV-chipkaarten?

Persoonlijke OV-chipkaart

Een van de meest bekende OV-chipkaarten is de persoonlijke OV-chipkaart. De persoonlijke OV-chipkaart staat op naam geregistreerd en kan abonnementen bevatten. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een jaarabonnement of een kortingsabonnement op je persoonlijke OV-chipkaart laden. Ook kan je bij een persoonlijke OV-chipkaart kiezen voor automatisch opladen. Studenten OV-chipkaarten zijn persoonlijke OV-chipkaarten, omdat er abonnementen op de chipkaart worden gezet.

Anonieme OV-chipkaart

Een anonieme OV-chipkaart staat niet op naam, maar is anoniem. Je kunt geen abonnementen zetten op een anonieme OV-chipkaart, waardoor je bijvoorbeeld niet met korting kunt reizen met een dergelijke chipkaart. Studenten kunnen geen anonieme OV-chipkaart gebruiken om gratis te reizen tijdens hun studietijd.

Wegwerp OV-chipkaart

We kennen ook de zogenaamde wegwerpkaart, dat een wegwerp OV-chipkaart is. Bij sommige vervoerders kan je wegwerp OV-chipkaarten aanschaffen. Een OV-wegwerpkaart kan je eenmaal gebruiken. Enige tijd geleden waren er echter berichten in het nieuws die stelden dat de wegwerpkaart zo slecht beveiligd was, dat je er onbeperkt mee kon reizen.

Dagkaart OV-chipkaart

Je kunt ook een dagkaart op je OV-chipkaart zetten. Een dagkaart is eigenlijk een zeer kort abonnement dat je op je chipkaart kunt laden. Je bestelt dagkaarten via ov-chipkaart.nl, waarna je bij een ophaalautomaat het product op kunt halen naar je persoonlijke OV-chipkaart. Met een dagkaart kan je afhankelijk van het soort dagkaart tussen de 1 dag en de 4 dagen onbeperkt reizen bij een vervoerder. Je kunt dagkaarten aanschaffen voor GVB, HTM en RET.

Rittenkaart OV-chipkaart

Een rittenkaart werkt iets anders dan een dagkaart op je OV-chipkaart. In plaats van dat je onbeperkt kunt reizen gedurende een periode, kan je met een rittenkaart een aantal ritten met een bepaalde vorm van vervoer maken. Zo kan je bijvoorbeeld een rittenkaart bestellen voor de GVB nachtbus voor 1 of 12 ritten. Ook kan je meereiskaarten bestellen.

NS voordeelurenkaart

Bij de NS kan je bepaalde voordeelabonnementen gebruiken met je OV-chipkaart. Zo kan je een abonnement bestellen waarmee je met alle OV-bedrijven onbeperkt kunt reizen voor een vast bedrag. Ook kan je abonnementen afsluiten waarmee je met 40% korting met de trein kunt reizen.