NS rijdt vanaf zaterdag 21 maart met speciale dienstregeling wegens uitbraak coronavirus

NS en ProRail hebben aangegeven dat zij met een zogenoemde “speciale basisdienstregeling” gaat rijden vanaf zaterdag 21 maart. De NS geeft hiervoor als reden dat zij Nederland tijdens de uitbraak van het coronavirus bereikbaar wil houden en daardoor zorgvuldig met de inzet van hun medewerkers moet omgaan. Het aantal ziekmeldingen stijgt, waardoor de NS genoodzaakt is om ritten te schrappen. Ook willen ProRail en de NS niet meer mensen inzetten dan nodig. De speciale dienstregeling heeft de volgende gevolgen:

“• Vanaf ieder station in Nederland rijden, in alle richtingen, twee treinen per uur;

• Alleen vanaf stations waar nu één keer per uur, per richting, een trein vertrekt, blijft dit zo;

• Op enkele belangrijke noord-zuid en oost-westverbindingen rijden Intercity's: Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven, Enschede-Utrecht;

• Op andere trajecten rijden Sprinters, die op elk tussengelegen station stoppen;

• De Intercity Direct en de Intercity Den Haag-Eindhoven rijden niet;

• Nachttreinen rijden niet;

• Ook de internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Dit is ook afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit.”.

 

Overige maatregelen

De NS houdt verder waar mogelijk een verkooppunt per station open, zoals een AH to Go of een Kiosk. De overige Kiosk winkels zijn gesloten. Het zelfde geldt voor alle Rituals filialen. Huurders van overige winkels op het station maken volgens de NS zelf een afweging of ze open blijven. Bagagekluizen zijn buiten gebruik, behalve op Amsterdam Centraal, maar je kan je bagage nog wel ophalen. Sanifair toiletten en toiletten met contactloos betalen zijn open. Vanaf 21 maart worden er ook fietsenstallingen gesloten, maar de NS houdt ten minste één fietsenstalling per station open.

Langere reis- en overstaptijden

De NS raadt iedereen  aan om goed voorbereid op reis te gaan en de reis te plannen met de reisplanner. Ook moeten reizigers rekening houden met langere reis- en overstaptijden.