Nieuws en actualiteiten

NS rijdt vanaf zaterdag 21 maart met speciale dienstregeling wegens uitbraak coronavirus

NS en ProRail hebben aangegeven dat zij met een zogenoemde “speciale basisdienstregeling” gaat rijden vanaf zaterdag 21 maart. De NS geeft hiervoor als reden dat zij Nederland tijdens de uitbraak van het coronavirus bereikbaar wil houden en daardoor zorgvuldig met de inzet van hun medewerkers moet omgaan. Het aantal ziekmeldingen stijgt, waardoor de NS genoodzaakt is om ritten te schrappen. Ook willen ProRail en de NS niet meer mensen inzetten dan nodig. De speciale dienstregeling heeft de volgende gevolgen:

Bijna 57.000 studenten hebben nog geld tegoed na technische storing ov

Volgens de OV Ombudsman hebben door een ov storing op 16 augustus 2019 72.000 studenten te veel betaald voor hun reis. Op deze dag had het reisproduct weer geldig moeten zijn, maar door een technische fout functioneerde het reisproduct niet bij iedere student goed. Studenten konden hun geld terugkrijgen bij de betaalautomaat, maar op dit moment heeft slechts 21% van de studenten dat daadwerkelijk gedaan. De overige circa 57.000 studenten hebben hier dus nog recht op.

NS-Voordeelurenabonnement wordt minder voordelig

De NS gaat vanaf 2021 heet NS-Voordeelurenabonnement aanpassen. Waar je nu alleen in de ochtendspits niet met 40% korting reist met dit abonnement, maar in de avondspits (16:00-18:30 uur) wel, gaat de korting in de avond vervallen. Als “compensatie” verlaagt de NS de prijs van het abonnement van € 67 naar € 60. Volgens de NS zorgt de wijziging ervoor dat reizigers in de spits meer kans op een zitplaats krijgen, aangezien 1 op de 14 avondspitsreizigers een Voordeelurenabonnement zou bezitten.

Staatssecretaris schrijft dat OV-chipkaart mogelijk in 2023 wordt afgeschaft

Staatssecretaris Van Veldhoven schrijft in een brief aan vervoerders en andere overheden dat de techniek van de OV-chipkaart toe is aan vervanging en dat de OV-chipkaart duur is. De technische ondersteuning van de OV-chipkaart zal in de toekomst onzeker zijn en het systeem draait op een eigen standaard, waardoor andere betaalmiddelen (zoals een bankpas) dan de OV-chipkaart niet gebruikt kunnen worden voor betalingen in het OV.

Op 16 augustus is het OV-chipkaart weekabonnement weer geldig

Vanaf 16 augustus om 4:00 kunnen studenten weer gratis reizen met hun week studentenreisproduct. Dit is het einde van de zomerperiode die geldt van 16 juli tot en met 16 augustus. Weekstudenten hoeven dus vanaf 16 augustus niet meer op saldo te reizen. Voor studenten met een weekend reisproduct verandert er niets. Studenten met een weekendproduct reizen doordeweeks altijd op saldo, ook in de zomervakantie.

Vanaf 16 juli betalen voor reizen met week OV studentenkaart

Morgen 16 juli vanaf 4.00 ’s  ochtends gaat de zomervakantie officieel in voor het studentenreisproduct. Hierdoor reis je niet meer gratis met je week OV ov-chipkaart. Wel reis je met korting tijdens de zomervakantie. Voor de weekend OV-chipkaarthouders verandert er niets. Zij kunnen nog steeds gratis reizen in de weekenden, maar reizen doordeweeks met korting.

Zorg voor voldoende saldo

Ook maandag 11 december aangepaste dienstregeling NS

Vanwege het winterse weer rijdt de NS ook maandag 11 december 2017 met een aangepaste dienstregeling. Met name in de middag wordt veel sneeuw en overlast verwacht en tijdens de avondspits zal de hinder voor reizigers groot zijn. Door de aangepaste dienstregeling rijden er minder treinen dan op een gewone werkdag en moet er meer worden overgestapt. De NS adviseert reizigers om het weerbericht goed in de gaten houdt en reisplanners te raadplegen voor vertrek. 

Bron: NS.nl

Week studenten OV-Chipkaart op 16 augustus weer geldig

Studenten met een week OV kunnen morgen weer gratis reizen met hun studentenreisproduct. Op 16 augustus 4:00 uur om precies te zijn. Je hoeft dan dus niet meer op saldo te reizen met je weekabonnenement. Voor studenten met een weekendabonnement verandert er niets, omdat die ook in de zomervakantie gratis in het weekend kunnen reizen.

230 euro boete voor instappen na fluitsignaal

De NS waarschuwt dat het na het fluitsignaal instappen in de trein een boete van € 230 kan opleveren. Een aantal dagen geleden werden er nog drie mensen beboet omdat zij het fluitsignaal negeerden. Volgens de NS is het aan de conducteur of hij een boete geeft voor instappen na het fluitsignaal. Er zou echter maar enkele keren per jaar daadwerkelijk een boete worden gegeven voor het instappen na het fluitsignaal.