Instaptarief OV-chipkaart

Als je met een OV-chipkaart reist geldt er een zogenaamd instaptarief. Hoe hoog dit instaptarief is, is afhankelijk van het type OV-chipkaart waarmee je reist.

Wat is het instap van de OV-chipkaart?

Het instaptarief van de OV-chipkaart is een geldbedrag dat direct bij het inchecken bij het openbaar vervoer van het saldo van je OV-chipkaart wordt afgeschreven. Het doel van het instaptarief is het feit dat vervoerders toch geld binnenkrijgen wanneer mensen vergeten uit te checken. De hoogte van het afgeschreven bedrag verschilt per type OV-chipkaart. Als je een korte reis maakt, krijg je een deel van het instaptarief terug bij het uitchecken met je chipkaart. Maak je een lange reis, dan wordt er naast het instap extra saldo van je OV-chipkaart afgeschreven. Hieronder een overzicht van de verschillende instaptarieven.

Hoeveel geld moet ik op mijn OV-chipkaart hebben staan?

Hoeveel saldo je op je OV-chipkaart moet hebben is afhankelijk van de vervoerder waarmee je reist. Je moet in ieder geval genoeg saldo op je OV-chipkaart hebben om het instaptarief te kunnen betalen. Heb je niet genoeg saldo, dan moet je je OV-chipkaart opladen. Hoe hoog het instaptarief is lees je in de volgende paragraaf.

Hoe hoog is het instaptarief van de OV-chipkaart?

De hoogte van het instaptarief van de OV-chipkaart verschilt per type vervoer (bus, tram, randstadrail, metro of trein). De verschillende treinvervoerders hanteren verder ook niet altijd dezelfde instaptarieven. Zo hanteert de NS hogere instaptarieven voor een anonieme OV-chipkaart dan bijvoorbeeld Syntus en Veolia. Voor studenten met een studenten OV-chipkaart geldt slechts een instaptarief buiten het abonnement, dus op momenten dat er niet gratis gereist kan worden. 

Instaptarief

Bus, tram, Randstadrail en metro

NS trein

Syntus trein

Veolia trein

Anonieme OV-chipkaart

€4,00

€20,00

€10,00

€10,00

Persoonlijke OV-chipkaart

€4,00

€20,00

€10,00

€10,00

Persoonlijke OV-chipkaart met Voordeelurenabonnement

€4,00

€10,00

€10,00

€10,00

Studenten OV-chipkaart (buiten het abonnement)

€4,00

€10,00

€10,00

€10,00

Vergeten uit te checken OV-chipkaart

Ben je vergeten om uit te checken met je OV-chipkaart, dan ben je in principe het instaptarief kwijt. Je kan echter bij de vervoerder via bepaalde formulieren het te veel afgeschreven tarief vaak terugkrijgen.