Inchecken studenten OV

Met een studenten OV moet je tegenwoordig ook inchecken, net zoals iedereen met een OV-chipkaart.

Inchecken studenten OV verplicht

Het is tegenwoordig verplicht om in te checken met je studenten OV. Dit geld op momenten dat je binnen je gratis reizen abonnement reist en op momenten dat je niet binnen dit abonnement reist, maar met korting reist op je studenten OV-chipkaart als je gebruik maakt van de trein.

inchecken studenten OV

Niet inchecken betekent een boete!

Check je niet in met je studenten OV-chipkaart of vergeet je in te checken met je OV studentenkaart, dan riskeer je een boete. Als een conducteur erachter komt dat je niet hebt ingecheckt kan je een boete krijgen, zelfs als je gratis kan reizen. Kon je op het moment van niet inchecken niet gratis reizen, dan zal je naast de boete mogelijk ook een treinkaartje moeten kopen. Het is dus ten zeerste aan te raden om altijd in en uit te checken met je OV studentenkaart!  

Eerst hoefde niet te worden ingecheckt met de OV-studentenkaart

Toen de OV-chipkaart werd geintroduceerd werkte de systemen van de verschillende vervoerders nog niet optimaal en hoefden studenten nog niet in te checken met hun OV-chipkaart. Vaak mochten ze wel inchecken, maar dit was nog niet verplicht. Bij de NS konden studenten zelfs niet inchecken met hun studenten OV-chipkaart op momenten dat ze niet gratis konden reizen. Je moest daarom als je week studenten OV-chipkaart of je weekend studenten OV-chipkaart niet geldig was een kaartje kopen.

Instaptarief studenten Ov-chipkaart

Studenten die reizen met een studenten OV-chipkaart betalen vaak een lager instaptarief dan sommige andere chipkaart soorten. Zo moet een houder van een anonieme OV-chipkaart bij de NS een instaptarief van €20 euro betalen, terwijl studenten maar €10 euro betalen.