Gratis OV-chipkaart

Kan je een gratis OV-chipkaart krijgen? Een gratis OV-chipkaart bestaat helaas nagenoeg niet meer, wel is er de mogelijkheid om gratis te reizen met je OV-chipkaart.

Gratis reizen met studenten OV-chipkaart

Studenten hebben als ze recht hebben op studiefinanciering ook recht op het studentenreisproduct op hun OV-chipkaart. Met het studenten reisproduct op je studenten OV-chipkaart kan je als student gratis reizen doordeweeks of in het weekend. Je kiest welk abonnement bij je past. Week studenten OV’s reizen in de vakantie, bij feestdagen en in het weekend met 40% korting met de trein. Voor stads- en streekvervoer geldt een korting van 34%. Weekend studentenkaarten reizen juist doordeweeks met 40% korting (of 34% bij stads- en streekvervoer), maar in de vakantie en op feestdagen reizen ze gewoon gratis.

Gratis OV-chipkaart nog mogelijk?

Zijn er nog mogelijkheden om aan een gratis OV-chipkaart te komen? In principe niet. Soms zijn er echter wel acties, waarmee je aan een tijdelijke gratis OV-chipkaart kunt komen. Je kan soms wel een gratis kortingsabonnement krijgen op je OV-chipkaart, bijvoorbeeld met het Uitgestudeerd aanbod van de NS, dat geldt voor studenten die net klaar zijn met studeren en geen studenten OV-chipkaart meer hebben, omdat het studentenreisproduct niet meer geldig is.

Gratis OV-chipkaart kinderen tot en met drie jaar

Kinderen tot en met drie jaar kunnen gratis reizen met het OV en hebben geen OV-chipkaart nodig. Zodra de kinderen tussen de vier en de elf jaar oud zijn kunnen ze niet meer gratis reizen maar hebben ze een OV-chipkaart nodig. Ze reizen dan bij de NS met 40% korting en bij overige OV-bedrijven met 34% korting op hun OV-chipkaart. Reist er een volwasse mee, dan kan een kind tussen de vier en elf jaar oud een Railrunner kaartje gebruiken.

60+ gratis OV-chipkaart

Ben je 60+, dan heb je helaas geen recht op een gratis OV-chipkaart, maar wel recht op 40% korting en op keuzedagen bij de NS. Bij andere vervoerders reis je niet met korting.

65+ gratis OV-chipkaart

Ook als je 65+ bent heb je geen recht op een gratis OV-chipkaart, maar kan je wel met 40% korting reizen bij de NS en heb je eveneens keuzedagen. Ook kan je als je 65+ bent bij andere vervoerders met 34% korting reizen.