D66 wil mogelijkheid tot opwaarderen tweede klas naar eerste klas

D66-kamerlid Van Veldhoven heeft voorgesteld dat reizigers tijdens de treinreis hun tweede klas reis naar een eerste klas reis om moeten kunnen zetten. Dit zou moeten gebeuren via een speciale opwaardeerzuil of via de conducteur. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur moet volgens haar de mogelijkheden hiertoe gaan onderzoeken. De reden voor de opwaardeerpalen is volgens Van Veldhoven het feit dat de tweede klas soms erg vol is en het dan onduidelijk is of je in de eerste klas mag reizen. Het omzetten van een reis van de tweede naar de eerste klas zou voor een betere verdeling van de reizigers zorgen en de tweede klas ontlasten.

Extra kosten

Van Veldhoven erkent dat er extra kosten gemoeid zijn met het plaatsen van speciale oplaadzuilen in de trein. Deze kosten zouden echter worden terugverdiend door het feit dat meer reizigers eerste klas zouden gaan reizen. Ook zouden andere investeringen in de trein -  zoals gratis wifi - niet meteen inkomsten opleveren.

Verschil eerste en tweede klas niet meer van deze tijd

Volgens SP kamerlid Farshad Bashir is het verschil tussen de eerste en de tweede klas van de trein niet meer van deze tijd. Hij pleit ervoor om het klasseverschil in de trein af te schaffen. De kwaliteit van de trein moet in zijn geheel omhoog gaan volgens Bashir. Zijn voorstel zou goedkoper zijn dan het plan van D66.

NS trein