Boete voor zwartrijden wordt verdubbeld

De boete voor zwartrijden in het openbaar vervoer wordt verdubbeld van 35 euro naar 70 euro. Staatssecretaris Wilma Mansveld maakte dit onlangs bekend.

Zwartrijders afschrikken

De  hogere boetes moeten zwartrijders afschrikken. De huidige boete van 35 euro voor zwartrijders is in 2005 geïntroduceerd. Zwartrijders maken vaak een afweging tussen de hoogte van de boete en het gratis reizen. Indien de boete wordt verhoogd zal volgens Mansveld het aantal zwartrijders drastisch verminderen en zal de overlast in het OV sterk worden verminderd. Volgens Mansveld wordt 60% van het overlast in het OV veroorzaakt door zwartrijders.

Administratiekosten verhoogd van 10 euro naar 15 euro

Ook de administratiekosten die worden gerekend bij het te laat betalen van de boete worden verhoogd van 10 euro naar 15 euro.

Coulance voor vergeten in te checken

Conducteurs moeten volgens Mansveld coulanter omgaan met reizigers die per ongeluk niet hebben ingecheckt, indien de conducteur op basis van de reisgegevens van de desbetreffende ov-chipkaart kan vaststellen dat normaal wel wordt ingecheckt. De NS heeft al laten weten dat zij een reiziger met een geldig vervoersbewijs die per ongeluk niet heeft ingecheckt in de praktijk nu al nooit zal beboeten.

Bron: AD.nl