Anonieme OV-chipkaart

Een anonieme OV-chipkaart staat niet op naam en is niet persoonsgebonden. Je kunt er met meerdere mensen mee rijden.

Wat is een anonieme OV-chipkaart?

Een anonieme OV-chipkaart is in tegenstelling tot een persoonlijke OV-chipkaart niet persoonsgebonden en staat een anonieme OV-chipkaart niet op naam. De kaart is geheel anoniem. Dit zorgt voor voor- en nadelen voor de gebruiker van deze chipkaart.

Voordelen anonieme OV-chipkaart

Een anonieme OV-chipkaart heeft enkele voordelen tegenover een persoonlijke OV-chipkaart.

 • Het eerste voordeel is dat je de kaart kunt delen met andere mensen. Zo zou je bijvoorbeeld twee anonieme OV-chipkaarten voor je gezin kunnen aanschaffen, zodat verschillende mensen met dezelfde OV-chipkaart kunnen reizen. Let er wel op dat je niet met meerdere mensen tegelijk met een anonieme OV-chipkaart kunt reizen. Reis je dus met twee mensen tegelijk naar een bepaalde bestemming, dan moet je twee OV-chipkaarten hebben.
 • Een anonieme OV-chipkaart kan je kopen in de winkel. Ook dit is voordelig, omdat je zo niet moet wachten tot de OV-chipkaart wordt bezorgt.
 • Een anonieme OV-chipkaart is meteen te gebruiken als je saldo op de chipkaart hebt opgeladen. Je hoeft geen abonnementen op te halen.
 • Als werkgever kan het handig zijn om een anonieme OV-chipkaart aan werknemers te geven, zodat de werknemers niet hun reiskosten hoeven voor te schieten en achteraf te declareren.
 • Je privacy is beter gewaarborgt met een anonieme OV-chipkaart dan met een persoonlijke OV-chipkaart. Niemand weet namelijk wie er met de anonieme OV-chipkaart reist. Bij een persoonlijke OV-chipkaart weet het bedrijf achter de OV-chipkaart wie met de chipkaart reist, wanneer hij dat doen en waarheen, ook al doen ze daar in principe niets mee.

Nadelen anonieme OV-chipkaart

Er zijn ook nadelen verbonden aan een anonieme OV-chipkaart.

 • Op een anonieme OV-chipkaart kunnen geen abonnementen staan, waardoor je als student geen anonieme OV-chipkaart kunt gebruiken als je gratis wilt reizen. Ook als je bijvoorbeeld een kortingsabonnement of een jaarabonnement wil gebruik, is een anonieme OV-chipkaart geen optie.
 • Bij een anonieme OV-chipkaart wordt een hoger instaptarief gehanteerd dan bij een persoonlijke OV-chipkaart. Hierdoor moet je dus meer geld op je OV-chipkaart zetten voordat je kunt reizen met het openbaar vervoer.
 • Bij een anonieme OV-chipkaart kan je niet kiezen voor automatisch opladen. Hierdoor moet je dus handmatig de kaart opladen, wanneer je saldo te laag wordt.

Anonieme OV-chipkaart aanvragen

Een anonieme OV-chipkaart kan je aanvragen bij verschillende winkels en verkooppunten. Hieronder volgt een overzicht. Je kan een anonieme OV-chipkaart aanschaffen:

 • bij verkoopautomaten op stations
 • bij sommige tabaksspeciaalzaken
 • bij verschillende supermarkten
 • bij sommige Bruna’s
 • bij verschillende OV bedrijven als de NS, Connexxion en Veolia.

Kosten anonieme OV-chipkaart

Een anonieme OV-chipkaart kost €7,50 en als je reist met de anonieme OV-chipkaart kost dit natuurlijk ook geld. Zoals eerder gezegd moet je ook een instaptarief betalen als je reist met een anonieme OV-chipkaart.

Vergeten uit te checken anonieme OV-chipkaart

Ben je vergeten uit te checken met een anonieme OV-chipkaart, dan kan je het te veel betaalde bedrag terugvragen van de vervoerder. Hoe dat kan en waar je de formulieren kunt vinden lees je bij ‘vergeten uit te checken’.

Anonieme OV-chipkaart kwijtgeraakt of kapot

Als je je anonieme OV-chipkaart bent kwijtgeraakt of als de anonieme OV-chipkaart kapot is kan je weinig doen. Is je anonieme OV-chipkaart kwijtgeraakt, dan kan je deze, omdat de OV-chipkaart anoniem is niet laten blokkeren. Je bent met andere woorden het saldo dat op de kaart stond kwijt. Je zal een nieuwe anonieme OV-chipkaart moeten aanvragen. Als je anonieme OV-chipkaart kapot gaat zal je ook een nieuwe anonieme OV-chipkaart moeten aanschaffen.